En zij dan?

Uw partner

Demo behandeling

Cannabis en contact met uw partner
Hulp en informatie voor partners

Cannabis en contact met uw partner

De meeste partners beginnen zich zorgen te maken als het cannabisgebruik uit de hand loopt. Dit kan leiden tot veel ruzie en gezeur in huis en kan de sfeer danig verpesten. De emoties kunnen hoog oplopen. Soms krijgen partners door dit alles het gevoel er helemaal alleen voor te staan.

Om het contact te herstellen is het goed om hier samen over te praten. Kies hiervoor een rustig moment en ga het gesprek nuchter aan.

  • Vertel wat u bezighoudt en hoe u zich voelt. Vertel ook waar u spijt van heeft en wat u wilt veranderen.
  • Vraag uw partner wat hem/haar bezighoudt en hoe hij/zij zich voelt.
  • Besef dat niet alle problemen meteen opgelost hoeven te worden. Begrip voor elkaars standpunt of soms ook gewoon het vaststellen van een meningsverschil kunnen de lucht al doen opklaren.
  • Beloof geen dingen die u niet waar kunt maken. Hiermee voorkomt u teleurstellingen. Met name het stiekem blowen geeft veel wantrouwen binnen de relatie.
  • Wees open en eerlijk. Ga na wat u kunt doen om de relatie te verbeteren.
  • Zie het herstel van de relatie als een proces. Om het vertrouwen te herstellen zal tijd nodig zijn. U zult gedurende langere tijd moeten laten zien dat het u menens is.
  • Betrouwbaarheid, openheid, het nakomen van afspraken en beloftes kunnen u helpen het vertrouwen te herstellen.

Laat zien dat u echt wilt investeren in de relatie. Uw partner kan uw bondgenoot worden in uw pogingen te stoppen of minderen met cannabisgebruik.

Hulp en informatie voor partners

Partners (m/v) die behoefte hebben aan informatie, tips en advies kunnen dit vinden op Mijnpartnerisverslaafd.nl.

Op die website vindt u informatie over verslaving en wat dat betekent voor de partner. Als partner van een verslaafde kunt u het gevoel hebben er alleen voor te staan. Op deze website vindt u informatie en lotgenoten die begrijpen hoe u zich voelt.

Omgaan met iemand die verslavingsproblemen heeft is niet altijd eenvoudig. Dat kan de relatie aardig onder druk zetten. Partners, familieleden of vrienden zien vaak eerder dat het de verkeerde kant op gaat met iemand. Maar waarschuwen en praten helpt niet; vaak draait het uit op ruzie. Als partner of familielid schaam je je misschien, je voelt je onzeker. Ligt het misschien aan jou dat je partner zoveel drinkt? Vrienden komen niet meer en samen dingen doen draait altijd uit op ruzie.

Op de website Mijnpartnerisverslaafd.nl vindt u informatie en er is een forum voor lotgenotencontact. Partners geven elkaar tips en advies en delen hun ervaringen op dat forum. Het forum is vrij toegankelijk voor iedereen die een verslaafde partner heeft.