Feiten

Wat doet het?

Demo behandeling

Hoe werkt cannabis?
Wat voelt de gebruiker? 

Hoe werkt cannabis?

  • THC (volledig: ∆9-THC, delta-negen-tetrahydrocannabinol) is de werkzame stof in cannabis. Als u cannabis rookt, komt de THC via uw longblaasjes in uw bloed terecht. Als u cannabis eet (spacecake, hasjkoekjes), wordt het via uw maag en darmen afgegeven aan uw bloed.
  • Vanuit uw bloed wordt het verder over uw lichaam verdeeld, waaronder de hersenen. Die verdeling gebeurt dankzij de ‘receptoren’ die zich in uw zenuwstelsel bevinden. Uw zenuwstelsel bevindt zich in uw gehele lichaam. Receptoren zijn een soort aangrijpingspunten voor stoffen die in uw lichaam zitten. Ze zorgen als het ware voor een verdere verwerking van bepaalde stoffen, dus ook voor cannabis.
  • Uw lichaam heeft ook een aantal ‘cannabisreceptoren’. Die zijn er om bepaalde lichaamseigen stoffen, die op cannabis lijken, te kunnen verwerken. U heeft deze receptoren  ook in uw hersenen. Daarnaast komen ze voor in de cellen van uw afweersysteem, met name in de milt.
  • Door de opname van cannabis in uw hersenen en de rest van uw lichaam krijgt u een stoned en een high gevoel. Waarschijnlijk spelen de lichaamseigen cannabisachtige stoffen een rol in uw motoriek (beweging), eten, pijnbeleving en afweer tegen infecties. THC heeft daar dus ook invloed op.

Wat voelt de gebruiker?

  • Cannabis heeft een aantal prettige effecten. Die effecten vinden vrijwel alleen op de korte termijn plaats, dus tijdens en direct na het blowen. Maar op de korte termijn kunt u ook last krijgen van effecten die onprettig zijn. De meeste onprettige effecten merkt u pas op de lange termijn, wanneer u regelmatig cannabis gebruikt.
  • Wat merkt u meteen? Cannabis werkt ontspannend, versterkt gevoelens, u kunt een lachkick en een vreetkick krijgen, uw reactie- en concentratievermogen verminderen en er is een verandering in uw waarneming. Ook kunt u last krijgen van angst, paniek en soms bewustzijnsverlies.
  • Wat merkt u later? U kunt schade aan de luchtwegen krijgen (zoals astma of emfyseem), u kunt kanker krijgen (bij blowen), u kunt last krijgen van prikkelbaarheid, rusteloosheid, slaapproblemen, verminderde eetlust, maagklachten en psychische problemen.
  • Daarnaast zijn er nog meer effecten, maar de hierboven genoemde effecten komen het meest voor.