Feiten

Zwanger

Demo behandeling

Cannabis is een stof die een negatieve invloed heeft op hersenen die nog in ontwikkeling zijn. Cannabisgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden, omdat cannabis ook in het nog ongeboren kind terecht komt. Ook wanneer u borstvoeding geeft, wordt blowen afgeraden. Het kind krijgt dan via de moedermelk cannabis binnen.

In beide gevallen heeft cannabis een negatieve invloed op de verdere ontwikkeling van het kind. Er zijn aanwijzingen dat een kind hierdoor op latere leeftijd een ernstige stoornis kan ontwikkelen.

Recent onderzoek van Erasmus MC laat zien dat cannabisgebruik tijdens de zwangerschap een verminderde groei van het nog ongeboren kind als gevolg heeft. Ook hebben kinderen die blootgesteld werden aan cannabis een kleinere hoofdomtrek. Zelfs kortdurend cannabisgebruik in de vroege zwangerschap heeft een lager geboortegewicht als resultaat.

De baby moet groeien en zich ontwikkelen. Dat is een kwetsbaar proces. Voor vrouwen die in verwachting zijn of dit willen worden, kunnen we dan ook alleen adviseren: stop met cannabis.

Als u al zwanger bent en cannabis heeft gebruikt en u vertrouwt het niet, praat dan met uw huisarts of een gynaecoloog. Zij kunnen u onderzoeken en bekijken of het goed gaat met uw kind.