Online behandeling

Veelgestelde vragen

Demo behandeling

Wat kost de behandeling?

Deze vorm van hulp valt onder de basis-GGz. De kosten van deze behandeling worden door Tactus rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd. Om de behandeling vergoed te krijgen via de zorgverzekering, is een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Tijdens de aanmeldprocedure geeft u toestemming voor het aanvragen van zo’n verwijsbrief door de behandelende instelling.
Deelnemers onder de 18 vallen onder de jeugdzorg. De kosten voor de behandeling worden in dat geval door de gemeente gefinancierd. Dit kan per gemeente verschillen.

Het is wettelijk bepaald dat iedereen een eigen risico heeft. U betaalt daarbij voor bepaalde medische behandelingen of medicijngebruik tot een maximum bedrag dat jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Wanneer u het eigen risico nog maar gedeeltelijk of helemaal niet hebt betaald, zal uw zorgverzekering u dit in rekening brengen, tot het maximumbedrag is bereikt. Meer informatie kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.
Het is mogelijk dat u met uw zorgverzekeraar afspraken hebt over een extra vrijwillig eigen risico, waardoor u minder premie hoeft te betalen. Ook dit zal uw zorgverzekeraar met u verrekenen. Voor informatie over uw eigen risico kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.

Soms is het mogelijk om u aan te melden via uw werkgever. De werkgever biedt dan de mogelijkheid de internetbehandeling kosteloos en anoniem te volgen en licht de medewerkers daarover in middels een nieuwsbrief of via het intranet. U kunt zich dan aanmelden via de link (het website adres) die u verstrekt wordt. Uw werkgever is niet op de hoogte van uw deelname.
U kunt ook bij het internetbehandelteam informeren of uw werkgever de mogelijkheid biedt deel te nemen aan de internetbehandeling.

Een andere mogelijkheid is de behandeling zelf te bekostigen. Van deze optie maken mensen gebruik die liever geheel anoniem willen blijven. De kosten voor de behandeling bedragen € 580 voor deel 1 en  € 1420 voor deel 2, inclusief btw.
U kunt ons hierover mailen op info@cannabisdebaas.nl.  

Heb ik een verwijsbrief van de huisarts nodig?

De behandeling Cannabisdebaas.nl wordt vergoed vanuit het basispakket. Om de behandeling vergoed te krijgen via de zorgverzekering, is een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Tijdens de aanmeldprocedure geeft u toestemming voor het aanvragen van zo’n verwijsbrief door de behandelende instelling. Een huisarts gaat uiteraard vertrouwelijk om met uw persoonsgegevens. 

Is het mogelijk de behandeling anoniem te volgen?

Soms is het mogelijk om u aan te melden via uw werkgever. De werkgever biedt dan de mogelijkheid de internetbehandeling kosteloos en anoniem te volgen en licht de medewerkers daarover in middels een nieuwsbrief of via het intranet. U kunt zich dan aanmelden via de link (het websiteadres) die u verstrekt wordt. Uw werkgever is niet op de hoogte van uw deelname.
U kunt ook bij het internetbehandelteam informeren of uw werkgever de mogelijkheid biedt deel te nemen aan de internetbehandeling.

Een andere mogelijkheid, als u de behandeling anoniem wilt volgen, is de behandeling zelf te bekostigen. De kosten zijn €1.428,- voor deel 1 van de behandeling en €1.190,- voor deel 2 van de behandeling (inclusief btw). U kunt ons hierover mailen op info@cannabisdebaas.nl

Ik blow elke dag. Ben ik dan verslaafd?

We spreken van verslaving als er sprake is van afhankelijkheid. Dit zegt echter weinig over de hoeveelheid die u blowt. Er worden verschillende vormen van cannabisgebruik onderscheiden. Meer hierover kunt u lezen onder Hoeveel is veel?. Er is sprake van afhankelijkheid van cannabis als vrijwel het hele leven door cannabis beheerst wordt. Op alle gebieden ondervindt u negatieve gevolgen. U kunt moeilijk zonder cannabis in veel situaties. U kunt op bovengenoemde website ook een test vinden om uw cannabisgebruik te analyseren. 

Ons kind blowt (te) veel. Wat kunnen wij als ouders doen?

Ouders maken zich al snel zorgen als ze vernemen dat hun zoon of dochter wel eens blowt. Veel ouders weten niet precies hoe cannabis werkt en wat de risico’s zijn. Niet iedereen die cannabis gebruikt heeft er problemen mee. Ouders zijn bijvoorbeeld bang dat hun kind verslaafd is. Die angst komt voort uit de zorg om hun kind. Een kind is echter niet direct verslaafd wanneer het eens drugs uitprobeert. Aan verslaving gaat een proces vooraf. Op de website van Tactus (onder Opvoeding) kunt u meer lezen over de verschillende stappen in dit proces. Ook kunt u hier tips vinden over wat u kunt doen in de verschillende fases. Veel verslavingszorginstellingen bieden hulp aan ouders van een kind met een verslaving. Bij Tactus kunt u altijd contact opnemen en bellen met een deskundige van de afdeling Preventie & Consultancy. U kunt ook bellen  met de Drugs Informatielijn: 0900-1995, €0,10 p/min. U kunt altijd een afspraak maken om langs te komen voor een informatief gesprek met een hulpverlener van Tactus, eventueel samen met uw partner en/of uw kind.

Iemand in de naaste omgeving blowt te veel. Wat kan ik doen?

Vaak maken mensen zich zorgen als het cannabisgebruik van iemand in hun directe omgeving uit de hand loopt. Vaak is dit een partner of een ouder maar het kunnen ook vrienden of buren zijn. Het is niet gemakkelijk iemand met een verslavingsprobleem te helpen. Op de website van Mijnpartnerisverslaafd.nl staan tips beschreven omtrent de benadering en ondersteuning van iemand met een verslavingsprobleem. Ook op deze website kunt u hierover informatie vinden. Deze teksten zijn gericht op partners maar zijn ook in andere situaties goed bruikbaar. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de verslaafde niet te gaan verzorgen of bemoederen. Ook is het belangrijk goed voor jezelf te blijven zorgen en niet de verantwoordelijkheid over te nemen. Het is van belang dat u uw grenzen stelt. Misschien kunt u de betreffende persoon wijzen op de website en internetbehandeling die via Cannabisdebaas.nl te volgen is. Voor jongeren is Watwiljijmetwiet.nl een geschikt zelfhulpprogramma. Er is ook een forum voor partners van mensen met een verslaving evenals gespreksgroepen waar partners ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. U kunt eens informeren bij de instelling voor verslavingszorg in uw regio welk aanbod zij hebben.

Hoe lang duren de ontwenningsverschijnselen als ik gestopt ben met blowen?

Wanneer u gewend bent veel te blowen, raakt het lichaam van slag als u ineens sterk mindert of stopt met blowen. Dit kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals onrust, zweten, hoofdpijn, inslaapproblemen, trillen, angst en gebrek aan eetlust. Meestal duren deze verschijnselen enkele dagen, soms wat langer. Dit verschilt per individu. Informatie over lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunt u vinden op deze website.  
De geestelijke verslaving aan blowen kan leiden tot een leeg, grijs gevoel bij het stoppen met blowen. Deze verschijnselen verschillen ook per persoon. Door het blowen beleeft u de dingen anders. Door weer dingen te ervaren zonder daarbij te blowen, wordt het leven zonder blowen weer normaal en went u daar weer aan. Zo zult u steeds minder last hebben van het denken aan en het verlangen naar blowen. Dat kan tijd nodig hebben en duurt meestal langer dan de lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

Hoe werkt de internetbehandeling Cannabisdebaas.nl?

Cannabisdebaas.nl is ontwikkeld voor iedere volwassene en jongere vanaf 16 jaar die meer wil weten over zijn of haar cannabisgebruik of al besloten heeft hier iets aan te doen. Ook is de behandeling geschikt als men terugval wil voorkomen. U krijgt persoonlijke begeleiding van een professionele en ervaren hulpverlener. Het programma bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt uw cannabisgebruik onderzocht. Dit gedeelte wordt afgesloten met een persoonlijk advies. In deel 2 leert u hoe u uw cannabisgebruik kunt verminderen. Door de behandeling heen wordt gewerkt met persoonlijke huiswerkopdrachten. De communicatie met uw hulpverlener verloopt via de website, dus niet via e-mail. Dit betekent dat u steeds moet inloggen om contact te krijgen. U kunt het programma thuis volgen op het moment waarop het u het beste uitkomt. Van belang is wel dat u communicatie via internet een prettige manier van werken vindt. Meer informatie over het programma kunt u vinden onder info deelnemers.

Het lukt mij niet om in te loggen

Om in te kunnen loggen moet u eerst de aanmeldprocedure geheel hebben doorlopen. U kunt deze procedure beginnen via aanmelden.
Wanneer u een inlognaam gekozen heeft, krijgt u via een eenmalige e-mail het wachtwoord toegezonden waarmee u kunt inloggen.
Mocht het inloggen dan niet lukken, dan kunt u de volgende punten controleren:

  • Staan de pop-up blockers uit? Hierover is meer te lezen onder Techniek.
  • Gebruikt u het juiste wachtwoord welke hoort bij uw inlognaam van de behandeling?
  • Logt u op de juiste plaats in? Via de link onder ‘inloggen’?

Ik ben mijn inloggegevens kwijt

U kunt het vergeten wachtwoord via de website opvragen. Onder het inlogscherm op de home pagina staat de optie ‘wachtwoord vergeten’. Daar kunt u uw inlognaam invullen. U krijgt dan een nieuw, tijdelijk wachtwoord toegestuurd naar het e-mailadres dat u bij aanmelding hebt opgegeven. 
Mocht dat niet lukken of mocht u ook uw inlognaam vergeten zijn, dan kunt u een mail sturen naar info@cannabisdebaas.nl met daarin uw gegevens. Wij kunnen uw inlognaam dan achterhalen en zullen u deze toesturen.