U en cannabis

Verslaafd?

Demo behandeling

Verslaafd?
Stoornis in cannabisgebruik

Verslaafd? 

‘Ik heb wiet nodig om me beter te voelen, ik heb het gevoel dat ik niet meer zonder kan. Ben ik dan verslaafd?’’
‘Als ik niet blow, kan ik me niet goed ontspannen. Maar blowen kan toch geen kwaad?’
‘Cannabis is een softdrug, dus je kunt er toch niet aan verslaafd raken?’

Mensen gebruiken cannabis om verschillende redenen. De één gebruikt het bijvoorbeeld om zich beter te kunnen ontspannen, de ander wil even niet denken aan een vervelende gebeurtenis en weer een ander gebruikt het zo nu en dan om recreatieve redenen.
Als u wilt weten hoe u cannabis recreatief kunt gebruiken zonder dat het gebruik uit de hand loopt, kunt u eens kijken bij Matig blowen: kans van slagen.

Cannabis heeft natuurlijk een aantal positieve effecten, anders zouden mensen het niet gebruiken. Maar het heeft ook een aantal nadelige gevolgen. Zeker wanneer mensen blowen om minder last te hebben van iets vervelends, dat kan van alles zijn. Blowen kan een manier worden om met problemen om te gaan. Cannabis lijkt dan hiervoor een soort oplossing te worden. Cannabis heeft dan een functie gekregen, bijvoorbeeld om u minder te vervelen, om u lekkerder te voelen, om even niet aan problemen te hoeven denken of om makkelijker in slaap te komen. Iemand die blowt vanwege een dergelijke functie is steeds minder in staat om andere oplossingen toe te passen. Dan wordt gesproken van problematisch cannabisgebruik of cannabismisbruik.

Wanneer cannabis een functie heeft gekregen, kunt u er baat bij hebben uw blowgewoonte te veranderen. Of u nu verslaafd bent of niet. In een behandeling richt men zich op het toepassen van andere manieren om problemen op te lossen, zonder cannabis te gebruiken. Lees meer over veranderen bij Afleren gewoonte.
Wanneer het blowen problemen oplevert, zou er sprake kunnen zijn van cannabismisbruik of cannabisafhankelijkheid (verslaving). Hieronder wordt uitgelegd wat het verschil is tussen deze twee.

Stoornis in cannabisgebruik

Er zijn internationale afspraken gemaakt over wanneer cannabisgebruik nu een probleem te noemen is. De officiële definitie is vastgelegd in de zogenaamde DSM-5: er is sprake van een ‘stoornis in het cannabisgebruik’ als twee van de volgende kenmerken binnen een jaar optreden.

 1. Iemand gebruikt meer cannabis, of langer, dan hij van plan was.
 2. Er is een wens of poging te stoppen met cannabis.
 3. Het gebruik van cannabis kost veel tijd, inclusief de voorbereiding en de hersteltiid.
 4. Er is een sterke drang tot gebruik.
 5. Werk, school, of andere verplichtingen komen in de knel door het gebruik.
 6. Bijven gebruiken van cannabis, ook al zijn er problemen in de persoon of de relaties.
 7. Belangrijke activiteiten komen in de knel door het gebruik.
 8. Gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld rijden onder invloed van cannabis.
 9. Toch cannabis gebruiken hoewel er lichamelijke of psychische problemen zijn.
 10. Tolerantie. Er is steeds meer cannabis nodig voor hetzelfde effect.
 11. Onttrekkingssymptomen (ontwenning) bij staken van het gebruik.